EL ENEMIGO CONOCE EL SISTEMA de Marta Peirano

08/06/2020
  • Internet. La Xarxa. El somni que va alimentar l'esperança de vàries generacions.

    Volien transformar el món i convertir-lo, definitivament, en un espai de comunitats lliures, obertes i col·laboratives, on la democràcia directa, basada en l'accés al coneixement sense barreres, filtres ni monopolis i, defugint del benefici personal i del domini d'una comunitat sobre una altra, contribuís de forma essencial a fer un món més humà, ressituant les estructures de poder i econòmiques en benefici dels habitants del planeta. Eina essencial al servei i a l'abast de tothom, sense diferències, al marge les creences religioses, procedència, raça, sexe, edat. Una eina revolucionaria, creada per un grup de científics i informàtics que van tocar la utopia amb els dits i, lluny de les estructures de poder polític i econòmic, van fer possible la plataforma més democratitzadora i descentralitzada coneguda fins avui, destinada a obrir les portes d'una nova era per la humanitat.
  • Ells estaven i actuaven lluny dels mercats i de les estructures de poder que dominen el món. Però el mercat i el poder mantenien els ulls ben oberts, vigilant el creixement de la criatura. Alertes i delerosos per donar-li la forma que convenia als seus interessos, per apropiar-se'n implementant opacitat, allà on el somni dels creadors volia transparència, centralització, allà on volien col·laboració descentralitzada, control inimaginable sobre les persones i comunitats, allà on havia d'existir llibertat d’opinió i pensament, oportunitat mastodòntica de negoci, en un espai creat per defugir de l'interès personal, empresarial i de països en particular.

    Aquest procés,  que ha convertit la xarxa en monopoli de quatre empreses i quatre governs a través del control de les dades personals a escala planetària, s’ha convertit en una forma actualitzada de feixisme per al segle XXI, que analitza de forma extraordinàriament detallada i lúcida, a "EL ENEMIGO CONOCE EL SISTEMA", l'escriptora i periodista Marta Peirano. I  posa al nostre abast l'editorial Debate, perquè puguem conèixer i entendre el perquè i el com s'ha produït aquest fatídic procés. Coneixement fonamental per intentar revertir el procés modificant l'ús que en fem de la xarxa i de les xarxes. Per adquirir consciència de la transcendència real que té un innocent "clic", un "m'agrada" o un correu electrònic i intentar recuperar i posar en pràctica el pensament saludablement utòpic que va inspirar als creadors de la criatura.

    Llibre d'aconsellable lectura.


    Marta Peirano, és escriptora i periodista. Va fundar les seccions de Cultura d'ADN i eldiario.es. Ha estat directora i fundadora de Hack Hackers Berlin i de Cryptoparty Berlin. Ha escrit llibres sobre autòmats, sistemes de notació i un assaig sobre vigilància i criptografia titulat "El pequeño libro rojo del activista en la red", amb pròleg d'Edward Snowden.

Cercar

Últimes entrades

Aquest lloc web emmagatzema dades com galetes per habilitar la funcionalitat necessària de el lloc, inclosos anàlisi i personalització. Podeu canviar la seva configuració en qualsevol moment o acceptar els paràmetres per defecte.

política de cookies

Essencials

Les galetes necessàries ajuden a fer una pàgina web utilitzable activant funcions bàsiques com la navegació a la pàgina i l'accés a àrees segures de la pàgina web. La pàgina web no pot funcionar adequadament sense aquestes galetes.


Personalització

Les galetes de personalització permeten a la pàgina web recordar informació que canvia la forma en què la pàgina es comporta o l'aspecte que té, com el seu idioma preferit o la regió en la qual vostè es troba.


Anàlisi

Les galetes estadístiques ajuden als propietaris de pàgines web a comprendre com interactuen els visitants amb les pàgines web reunint i proporcionant informació de forma anònima.


Marketing

Les galetes de màrqueting s'utilitzen per rastrejar als visitants en les pàgines web. La intenció és mostrar anuncis rellevants i atractius per a l'usuari individual, i per tant, més valuosos per als editors i tercers anunciants.


Vols estar al dia de totes les activitats que t'oferim?

Subscriu-te i rebràs totes les nostres novetats. Zero SPAM, només continguts de valor.
He llegit, comprenc i accepto la política de privacitat
Informació sobre el tractament de dades