Galvany i El Cavaller

23/05/2022
  • Aquesta obra ens transporta al món fabulós de la Bretanya dels cavallers de la taula rodona, amb Artús i Ginebra presidint un sopar de Nadal, quan irromp a la Sala un cavaller misteriós i fantàstic que proposa una juguesca a tots els presents. El repte, per protegir a Artús, ol recull el seu nebot Galvany, cavaller molt respectat entre els presents per les seves cinc virtuts representades al pentangle d'or que llueix al seu escut com a "símbol de la veritat en la seva essència més pura" segons el va concebre Salomó. I, un cop acceptat el repte, comença la gran aventura que es perllongarà al llarg d'un any i fins al primer dia sense ahir del nou any a venir. En Galvany recorrerà en solitari, afrontant múltiples experiències que el posaran a prova, el país de Gal·les fins a nord a la península de Wirral, lloc desconegut i selvàtic, on ha de trobar la Capella Verda, escenari fantàstic on s'ha de produir la trobada entre els dos cavallers i donar resposta a la juguesca proposada un any abans pel cavaller verd.


    Aquest anònim del segle XIV, considerat uns dels millors contes artúrics, va ser rescatat de l'oblit i defensat com una de les millors obres del seu gènere per J.R.R. Tolkien, qui l'incorporà, com a matèria d'estudi, a la càtedra de la universitat d'Oxford i des de llavors, segons ens comenta la seva traductora al post faci que acompanya l'obra, ha estat objecte d'edicions crítiques, edicions modernitzades, assajos interpretatius i traduït a diverses llengües europees.


    Galvany i el cavaller verd, és un poema narratiu que reivindica Britània "com a indret on es congrien totes les meravelles que generen aventures fortes i atrevides". Però també és un text, de poeta de gran vàlua, que "combina l'acció i la descripció amb gust accentuat pel detallisme. L'Anònim sap trobar el to just de la unció en el report d'allò que considera sagrat. Controla amb saviesa cert rastre d'oralitat, parlant a estones com un joglar que dóna una opinió personal, que encoratja el protagonista o que adverteix al lector de les raons ocultes d'un determinat comportament. De gran finor en les observacions psicològiques, tant si parla del benestar i de la felicitat com si ho fa de l'angoixa i el temor. Amb una descripció extraordinària del passat ràpid de les estacions (l'any de gràcia per la resolució del repte), desfilant els canvis de la natura quasi gràficament. Amb una descripció acurada de l'interior dels casals i estances, de les partides de caça, instruint al lector sobre l'especejament de les preses i del repartiment entre els protagonistes, incloent-hi la gossada, fan de l'obra una lectura més que aconsellable, garantint al lector un viatge per les terres i temps mítics, conduïda amb mestratge gràcies a una esplèndida traducció de Lola Badia, catedràtica emèrita de literatura catalana per la Universitat de Barcelona, autora també del postfaci que acompanya l'obra que farà les delícies dels paladars més exigents.
    Galvany i el cavaller verd, és la nova entrega de l'editorial artesana Cal Carré, projecte editorial que, des que va decidir "aixecar la persiana", ens ha vingut regalant meravelles de la literatura triades amb gust i presentades exquisidament i a qui desitgem força i llarga vida al projecte.

Cercar

Últimes entrades

Aquest lloc web emmagatzema dades com galetes per habilitar la funcionalitat necessària de el lloc, inclosos anàlisi i personalització. Podeu canviar la seva configuració en qualsevol moment o acceptar els paràmetres per defecte.

política de cookies

Essencials

Les galetes necessàries ajuden a fer una pàgina web utilitzable activant funcions bàsiques com la navegació a la pàgina i l'accés a àrees segures de la pàgina web. La pàgina web no pot funcionar adequadament sense aquestes galetes.


Personalització

Les galetes de personalització permeten a la pàgina web recordar informació que canvia la forma en què la pàgina es comporta o l'aspecte que té, com el seu idioma preferit o la regió en la qual vostè es troba.


Anàlisi

Les galetes estadístiques ajuden als propietaris de pàgines web a comprendre com interactuen els visitants amb les pàgines web reunint i proporcionant informació de forma anònima.


Marketing

Les galetes de màrqueting s'utilitzen per rastrejar als visitants en les pàgines web. La intenció és mostrar anuncis rellevants i atractius per a l'usuari individual, i per tant, més valuosos per als editors i tercers anunciants.


Vols estar al dia de totes les activitats que t'oferim?

Subscriu-te i rebràs totes les nostres novetats. Zero SPAM, només continguts de valor.
He llegit, comprenc i accepto la política de privacitat
Informació sobre el tractament de dades