CLUB DE LECTURA

22/09/2020
 • Benvolgudes lectores i lectors,


  Des de la Llibreria l'Odissea i des de la nostra Escola de lletres per aquest curs 2020-2021 us proposem de fer un "Curs d'introducció a la crítica literària", especialment pensat per persones que participen de grups de lectura, per tal de dotar-los d'elements per poder donar contesta a preguntes com ara: Des d'on descriu la crítica literària? Quins són els aspectes a tenir en compte d'un text a l'hora d'emetre un judici crític?


  A partir d'exemples actuals i dels textos canònics que han marcat la història de la crítica literària, s'ofereix un recorregut per les diferents aproximacions a la construcció d'un discurs sobre la literatura. A través d'aquest trajecte pel pensament crític els lectors podran distingir els elements que defineixen una postura crítica determinada, alhora que podran explorar el seu propi procés de judici crític durant l'acte de lectura i el debat posterior.


  El curs està pensat en format de seminari de deu sessions, de manera que es comentaran els textos proposats en un grup reduït, de manera combinada amb l'exposició per part de la professora.


  El curs, que està adreçat a persones residents a la comarca de l'Alt Penedès i s'impartirà de forma presencial a les dependències de l'Arsenal de Vilafranca, si les condicions derivades del COVID19 ho permet. En cas contrari s'impartiria telemàticament.


  El cost del curs són 150 euros per persona i s'admetran un màxim de deu persones per curs.


  Les deu sessions que conformen el programa s'impartiran entre el 15 d'octubre i el 15 de novembre de 2020. (les dates, en funció de la COVID, podrien estar subjectes a canvis dels quals informaríem oportunament).


  La direcció del curs anirà a càrrec d'Iris Llop (Barcelona, 1990) graduada en Estudis Literaris i màster en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada a la Universitat de Barcelona. Va realitzar part dels seus estudis a la Freie Universitat de Berlin. És doctora en Estudis lingüístics, literaris i culturals per la UB amb la tesi "El saber de la incertesa. Kundera lector de Broch, Musil i Kafka" i ha impartit classes al grau d'Estudis Literaris de la UB.


  Si esteu interessats a participar-hi, per tal de formalitzar l'incripció, podeu fer-ho presencialment passant per la llibreria l'Odissea entre els dies 22 al 30 de setembre.


  Bones i critiques lectures.


  Curs d'introducció a la crítica literària


  Programació:
  1a sessió: Què entenem per crítica literària? Fonaments del judici crític. En aquesta sessió s'analitzaran alguns textos de crítica periodística actual i es comentaran alguns dels elements bàsics del discurs crític.


  2a sessió: Una mica d'història: entre la crítica i la poètica. Comentarem els textos de Plató, Aristòtil i Horaci que van posar les bases de la crítica literària posterior.


  3a sessió: La recepció de les poètiques clàssiques: lectures medievals, classicistes i neoclassicistes. Tractarem la relectura dels clàssics i la dignificació de les llengües vulgars a través dels textos de Dante, Petrarca, Lope de Vega i Boileau.


  4a sessió: La crítica romàntica: les revistes del romanticisme i la representació dels diàlegs estètics. Es debatrà el nou paradigma estètic romàntic a partir dels textos de Friedrich Schlegel i dels poetes anglesos Wordsworth i Coleridge.


  5a sessió: La reacció contra el positivisme i els inicis de la teoria de la literatura. Del biografisme al formalisme rus. Comentarem la nova aproximació al text literari gràcies a les idees de Jakobson, Xklovski i Bakhtin.


  6a sessió: L'estructuralisme txec com a pont entre el formalisme i l'estructuralisme francès. Parlarem de la influència de la fenomenologia i l'hermenèutica en la crítica literària a través de textos de Mukarovský.


  7a sessió: El New Criticism i l'Escola de Frankfurt. Aproximacions a la funció de la ideologia en la construcció del discurs crític. Tractarem textos de T. S. Eliot, T. W. Adorno i Walter Benjamin.


  8a sessió: L'estructuralisme francès: la fonamentació de la teoria literària i la seva institucionalització. Comentarem textos de Roland Barthes.


  9a sessió: Els estudis culturals i la crítica feminista. Resseguirem alguns dels debats polítics de la crítica literària a través de textos de Virginia Woolf, Simone de Beauvoir i Edward Said.


  10à sessió: Revisitem la crítica literària actual: revistes, blogs i twitter. Debatrem les diferents perspectives explorades durant el curs a partir de textos crítics contemporanis.

Cercar

Últimes entrades

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web. En continuar amb la navegació entenem que s'accepta la nostra política de cookies

Accepto

Vols estar al dia de totes les activitats que t'oferim?

Subscriu-te i rebràs totes les nostres novetats. Zero SPAM, només continguts de valor.
He llegit, comprenc i accepto la política de privacitat
Informació sobre el tractament de dades